fbpx

Fokus in globinska ostrina

 

Preden pri fotografiranju pritisnemo na sprožilec se moramo vedno vprašati (vprašanj je sicer več, a tokrat le o tem 🙂) v kateri točki in v kašni globini želimo, da bo posnetek izostren. To pomeni, da na kameri nastavimo fokus (ostrenje) in globinsko ostrino.

Kakšno globinsko ostrino nastavimo, je odvisno od motiva in seveda od tega, kaj hočemo s posnetkom povedati oziroma prikazati. Možnosti je seveda veliko.

Če pa sta točka ostrenja oz. fokusa in globinska ostrina “napačna” (kaj je napačno, je v fotografiji precej relativno), bo posnetek žal pokvarjen”😢.

Spodnji fotografiji prikazujeta primera ostrenja in globinske ostrine.

Pri tem posnetku Močvirskega tulipana sem hotel poudariti vso lepoto in detajle čudovitega rdečega cveta, skozi katerega presevajo žarki zahajajočega sonca.

Da je cvet lahko izstopil iz motečega ozadja, sem odprl zaslonko na vrednost f/4 in izostril na cvet. Rezultat je majhna globinska ostrina in izostren cvet. Ozadje pa je zabrisano:

 

Majhna globinska ostrina. Zaslonka f/4. Zaklop 1/60 s.

 

Pri tej fotografiji z vzhajajočim soncem pa sem želel ostrino v celotni globini motiva.

Zato sem zmanjšal zaslonko na vrednost f/22 in izostril na spodnjo tretjino motiva. Rezultat je velika globinska ostrina in izostren celoten motiv:

 

Velika globinska ostrina. Zaslonka f/22. Zaklop 1/60 s.

📸 Individualni fotografski tečaji

Več o fokusu, globinski ostrini in še o mnogo čem boste izvedeli na online individualnem fotografskem tečaju na katerega se lahko prijavite.